Translate

Претражи овај блог

На чистини, на ветру, на висини

На чистини, на ветру, на висини
Рани критички радови о Мирославу Лукићу Бели Тукадрузу

Директни контакт

Директни контакт са дописницима, преводиоцима, сарадницима, пријатељима, филантропима, издавачима

ПРЕТРАЖИВАЧ. КОМПЛЕТАРИУМА

ПоРтАл |Сазвежђе З


СУРБИТА

петак, 23. мај 2008.

Нови роман Мирослава Лукића „Трговци светлошћу" (067)

СТВОРЕНО У ПОТАЈИ
Зачарани свет
Нови роман Мирослава Лукића „Трговци светлошћу"


.... Јуче је представљен роман Мирослава Лукића „Трговци светлошћу", први део замишљене трилогије. О књизи су говорили Славица Гароња-Радованац и Срба Игњатовић.
Мирослаа Лукић (1950), аутор књига „Земља Недођија", ,Литургија", „Ујкин дом", чуло се јуче, ствара далеко од медијске халабуке, готово у потаји, Припада оној групи писаца која је предана и самозаљубљена у сопствени рад. У роману „Трговци светлошћу" нема историјске горчине, наноса смутних времена, обрачуна са идеолошким табуима и заблудама. Аутор се обраћа бајколиком и легендарном наслеђу и ствара ванвремену причу, повест „за сва времена".
Лукићева прича се наслања на знања Фројда, Јунга, Ји Ђинга, витезова алхемије и трговаца светлошћу. Књига се чита као континуирана бајка. Лукић је, речено је, аутентичан маштар овога поднебља, наш пандан Маркесу, Борхесу, Кастанеди и Коељу. Његов нови роман „Трговци светлошћу" наликује ва велику бајку која је надахнута легендама и митовима Балкана, старе Европе. Враџбине и чини, магија и ритуали, сусретање паганског с хришћанским - чиниоци су Лукићевог зачараног света...

З. Р.
ПОЛИТИКА, петак, 5. фебруар 1999., стр. 24

Нема коментара: