Translate

Претражи овај блог

На чистини, на ветру, на висини

На чистини, на ветру, на висини
Рани критички радови о Мирославу Лукићу Бели Тукадрузу

Директни контакт

Директни контакт са дописницима, преводиоцима, сарадницима, пријатељима, филантропима, издавачима

ПРЕТРАЖИВАЧ. КОМПЛЕТАРИУМА

ПоРтАл |Сазвежђе З


СУРБИТА

четвртак, 17. април 2008.

Arhiv u osnivanju 1-5, (đ) (024)

... Celina ARHIV U OSNIVANJU 1 - 5, ima svoju dramu : čoveka koji pokušava da se domogne svoje istorije, svog istorijskog i duhovnog smisla. Tu se prošlost vrlo često oživljava na haotičan i neodređen način, i pesnik pokušava da napravi inventar, da sakupi komade, koji su ostali od ruševina - Hrama i Kule pesnika.
ARHIV U OSNIVANJU, 1 - 5, čini pet koncentrinih krugova, koji imaju zajednički centar, središte. Ponekad izgleda da sve te knjige funkcionišu na principu "spojenih sudova". Ono što je možda Lukića opsedalo , dok je stvarao knjigu ZMIJA ČUVARKUĆA, naročito ciklus Kuća svetih ratova, Kraljevske insignije, dobilo je svoj zamašni izraz u nekim partijama MOARE PARASITE...
U tom smislu, Lukić je , pošav od plodnih iskustava Eliotove PUSTE ZEMLJU (1922), otišao dalje - prema viziji svoje sopstvene puste zemlje.
Prilikom tumačenja MOARE PARASITE, treba uzeti i dvadesetak pesama koje su prvi put objavljene u Novom drugom i proširenom izdanju ARHIVA U OSNIVANJU, 1 - 2, u okviru knjige ZLATNI RASUDENAC, pod naslovom "I : ROMAN U STIHOVIMA" : pozornica je tamo ista, kao i u knjizi MOARA PARASITA.
MOARA PARASITA je rudnik čudesan porodičnog predanja... i tragizma.
U CADISU postoji ciklus pesama LAVIRINT : PEDEST GODINA SAMOĆE, i već u uvodnoj pesmi toga ciklusa možemo da pročitamo : Odrastao sam u stravičnom svetu / punom čudovišta i laži, i dinosaurusa... Prolazeći kroz svojevrsnu anamorfozu, pesnik je znao da će pesme pisati do poslednjeg daha i da neće ponoviti greške prethodnika.
I doista, čitajući RAJSKU SVEĆU u celini, mi vidimo da je pesnik u pravu.
Izvrsne su Lukićeve pesme : UVOD U LAVIRINT, KOMENTAR O KRATKOĆI ŽIVOTA, OSMI AVGUST 1984, SLAVUJ, ŽIVOT, LJUBAV, SLAVA, STONOGE, ESEJ O UREDNICIMA JAZOVA, BAVEĆI SE NUMIZMATIKOM...
S. Ig, Mitrović


Aleksandar Lukić, Savatije Ig. Mitrović, Batrić Cerović: NA VETRU NA ČISTINI NA VISINI.
Mit i metafora. Opus Umetnost mahagonija Miroslava Lukića
Edition Sectio Caesarea,Paris - Mobarov institut, Beograd, 2000. 260 str. 21 cm. str. 74

Нема коментара: