Translate

Претражи овај блог

На чистини, на ветру, на висини

На чистини, на ветру, на висини
Рани критички радови о Мирославу Лукићу Бели Тукадрузу

Директни контакт

Директни контакт са дописницима, преводиоцима, сарадницима, пријатељима, филантропима, издавачима

ПРЕТРАЖИВАЧ. КОМПЛЕТАРИУМА

ПоРтАл |Сазвежђе З


СУРБИТА

понедељак, 7. април 2008.

Pisac koga z v a n i č n o n e m a? (002)

"...Kao i svaka druga kritika, i srpska zavisi od književnosti kao od svoje građe. Ona je nedovoljno ispitivala, analizirala, objašnjavala i ocenjivala dela Miroslava Lukića.
Naprosto, knjiga NA VETRU , NA ČISTINI, NA VISINI je uhvatila na delu, kao muž ženu u preljubi, u stanju idiotske i glupe zatečenosti, srpsku književnu kritiku : ova knjiga je verodostojno posvedočila RASKORAK između obimnog rada pisca Lukića i lenosti i nerada književnih kritičara kao čitaoca.
Ova knjiga, može se reći, spašava obraz srpske književne kritike.
Ona daje primer dobrog književnika i čoveka koji je ne samo odvažan i smeo u svojoj umetnosti nego je i čestit po svome karakteru i svestan svoje vrednosti. Ova knjiga nudi odgovore na pitanja postavljena na početku ovog rada. Te odgovore su ponudili , i za domaću srpsku i inostranu književnu javnost, nelažni kritičari i ljudi drukčijeg senzibiliteta , od bivših Titovih pionira , što su nosili crvene marame - književnih janičara, karijerista i birokrata, zatočnika sablasnih regiona i bastiona oficijelne srpske kritike i oficijelne literature.
Odgonetka ove knjige je u samoj knjizi. Knjiga je više nego izvrsna monografija o jednom srpskom piscu; dokumentovana je i analitična, i pruža uverljivu sliku o jednom piscu Nove mitologije i o njegovom Opusu.
Sve što treba da se zna, o Miroslavu Lukiću, kao o piscu, od njegovih početaka do današnjih dana, nalazi se na jednom mestu, u ovoj knjizi.
Knjiga je pisana nesebično i poučna je u mnogo čemu. Dolazi iz sasvim drugih izvora, onih živih izvora sa kojih će se napajati, verovatno, buduća srpska književnost . Pisana je afirmativno s dubokim razlozima. Čak i da ne pogodi u jedan od glavnih ciljeva - vrlo ranjiva mesta i rak - rane književne javnosti Srbije, ona može biti od veoma velike koristi mnogim drugim nevidljivim saveznicima, čitaocima i prevodiocima po svetu. Ova knjiga će biti i već jeste, nezaobilazna polazna stanica, za sve one koji se već bave , ili će se baviti bogatim opusom Miroslava Lukića, na ovaj ili onaj način.

Nevidljivi saveznici pisca obelodanili su istinu : da je Lukiću dosuđeno da živi u doba i na prostorima i među savremenicima među kojima nema velikog kritičara, čoveka duboke kulture i blagorodne duše, vatrenog srca, poletne mašte, prodorne inteligencije i iskrenog entuzijazma prema lepome - međutim, Slučaj Komedijant ili Bog se postarao, ili sreća, da se na stranicama mnogih Lukićevih knjiga zaustavi pogled G. S. I. Mitrovića, nasuprot hiljaduokog književnog javnog mnenja Srbije.
Nije u tome bio sam, iz nevidljivosti i anonimnosti su izašli i Aleksandar Lukić i Batrić Cerović, jer ova knjiga je pisana u tri ruke. ..."


Fragmenti iz knjige NA VETRU N ČISTINI NA VISINI, 2000, str. 224 - 225

Нема коментара: